Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Méně známý snímek se sice odehrává na pionýrském táboře, ale děti daleko silněji než nezáživné hry a školení přitahuje nedaleký strážní domek u zrušené tratí, kde tráví dovolenou dvojice svérázných majitelů... Film je vypravěčský neobratný, příběh předkládá naivní, avšak Satinský a Lasicou neztratili nic na svém komediálním umění. Film byl věnován Mezinárodnímu roku dítěte. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

J.J.1972 

všechny recenze uživatele

Kombinácia satirického snímku a detského filmu. Buď mi do toho nepasuje L+S alebo tie deti. Keď sa na to pozerajú deti, neporozumejú narážkam L+S, keď sa na to pozerá dospelý, začnú ho nudiť vstupy z detského tábora. Napriek tomu príjemná oddychovka - ale skôr pre dospelých s chuťou zaspomínať si na detstvo. Vážim si to na 3 a pol hviezdičky. ()

790511 

všechny recenze uživatele

Za něco stojí jen scény s Lasicou a Satinským. Jejich dialogy jsou velmi povedené. Jeden je skeptik, druhý infantilní nadšenec a to je ideální podhoubí pro sympatické komické scénky. Bohužel, haranti v čele s nějakým pubertálním kníračem už tam sympatičtí nejsou. Nikdy jsem nechápal, proč v těchto "dětských" filmech bývá hlavní dětský hrdina nějaký darebák, který se vždy ze všeho nějak vylíže. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Lasica se Satinským si vždy dokázali dělat srandu z každého, i ze sebe. A někdo je prostě citlivý, když si z něho někdo dělá srandu. Proto chápu i ty odsuzující hodnocení. Děj filmu v tomto případě ani není tak důležitý, důležitá je atmosféra, kterou snímek navozuje. Dnes, kdy každý sní o dovolené u moře, nejlépe v nějakém exotickém ráji, se může dovolená na tak podivném místě zdát jako nemysl. Ale věřte, takový starý strážný domek, někde u opuštěné trati, může mít větší kouzlo, než ten nejluxusnější hotel na Copa Cabana. Za krásnou atmosféru a neopakovatelný humor L+S dávám 4. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Majka odletěla na Gurun a nechala po sobě na Zemi rakety a všelijaká další udělátka... co s tím? No ano, zrecyklovat v dalším filmu. Celou dobu jsem litoval, že si s sebou Majka nevzala i hlavního dětského hrdinu, jehož nechutný knírek tak vesele zkazil další snímek. A skutečně se nedal přehlédnout, protože ten kluk tradičně převyšoval minimálně o hlavu okolní drobotinu. Mimochodem, asi jsem úchyl přes vousy, ale nešlo si nevšimnout, že takový Zedníček měl ten svůj smeták sice jakž takž udržovaný, ale přesto by člověk neměl sebemenší problém při delším pohledu na něj vrhnout. Kdyby mě chtěl políbit, tak to nedám, a né jen proto, že jsem heterosexuál. Chudák Šplechtová, ta určitě měla na víc. V tomto ohledu to naštěstí trochu zachránil Satinský, protože se film točil v době, kdy měl ještě nějaké to estetické cítění. Zajímavost: Režisér Cvrček posloužil jako inspirace pro postavu popleteného režiséra Kohoutka, kterého v Trháku hrál Smoljak. Při natáčení totiž Cvrček špatně pochopil větu ve scénáři "pionýři vystřelí Zedníčka do vesmíru". Samozřejmě se mělo jednat o Pavla Zedníčka, na kterého měli pionýři pěknou pifku, neboť jim pomocí svých dokonalých půvabů (fáro, háro, sluneční brejle, knír & titul Ing.) neustále odváděl jejich vedoucí Miluši Šplechtovou, takže místo koupání museli hrát jakési přihlouplé branné hry. Tím by taky bylo logicky vysvětlené, proč tak ochotně s vystřelováním pomáhali Lasica se Satinským, kteří si sami na krásnou Šplechtovou brousili zuby a patrně i něco jiného. No ale Cvrček místo toho zavádí na scénu malého pionýra jménem Zedníček, který se tak stává prvním dětským kosmounatem. Holt si asi myslel, že když první kosmonaut byl slévač a první kosmonautka šička, tak první kosmonautče musí být také od nějakého řemesla. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jedná se o klasický průměrák rodu dětského, čeledi letní, ve kterým dobrý a špatný momenty uhrály jasnou remízku. Filmu, zejména ze začátku nejvíce ubližovaly občasné vsuvky v podobě různých představ a fantazií, byly totiž udělány značně nešikovně a akorát tak narušovaly srozumitelnost a spád příběhu, nemluvě o tom, že byly zcela zbytečný. Z postav mě nejvíce zaujala soudružka učitelka, s ní bych klidně soudruhoval celé noci. No a celé dny bych nejradši trávil na místech, kde se film natáčel. Jako člověka, který se během léta hrozně rád toulá po naší republice by mě zajímalo, kde se film natáčel. Hlavně kde je ten dům u slepých kolejí ve kterým bydlel Lasica a Satinský, protože to bylo překrásný místo. Úplně jsem si představoval jak se tam válím v trávě u těch kolejí, svítí slunce, já žeru řízek, piju pivo, koukám na modrou oblohu, mám na mysli nesmysli, dělám totální hovno a jsem nejšťastnější tvor na světě. Z toho všeho vyplívá jasný heslo filmu - léto je sexy ! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (10)

  • Film byl věnován mezinárodnímu roku dítěte. (mchnk)
  • Milan Lasica a Július Satinský sú tu zobrazení ako v ich súkromných životoch. Lasica, uhladený kaviarenský intelektuál, Satinský, náruživý turista a milovník prírody. (miro63)

Reklama

Reklama